Duurzaam kantoorartikelen inkopen?

Duurzaam inkopen of maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) is een thema dat nog altijd zeer actueel is. Gelukkig is het bij de inkoop van kantoorartikelen tegenwoordig wel heel makkelijk geworden.

De kantoorartikelenbranche is groen geworden

Recent was Manus bij een inkoper die vanuit zijn directie veel vragen kreeg op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Het ging hier vooral om zijn ‘core business’ en in hoeverre zijn bedrijf grip had op de keten. Ik vroeg hem of hij ook wist hoeveel duurzame kantoorartikelen hij inmiddels inkoopt? Want in de kantoorartikelen branche hebben we, op het gebied van duurzaamheid, grote stappen gemaakt. Ik vertelde hem dat hij ongemerkt al veel van zijn kantoorartikelen ‘groen’ inkoopt en dat zonder extra kosten. Hij wist dit niet!

De Manus van Kantoor GreenScan©

De volgende dag stuurde ik hem onze GreenScan©. Dit is een analysetool die exact het percentage ‘groene‘ kantoorartikelen weergeeft binnen het afgenomen assortiment. Deze inkoper bleek 69% van zijn kantoorartikelen ‘groen’ in te kopen, zonder hier ooit naar gekeken te hebben. Onze branche heeft hier op eigen initiatief heel bewust stappen gezet. Uit de analyse bleek dat meer dan de helft van alle ingekochte kantoorartikelen een milieukeurmerk hadden, bestonden uit een gerecycled materiaal of op een andere wijze maatschappelijk verantwoord geproduceerd waren. Hij nam de inkoop van zijn kantoorartikelen mee in zijn presentatie voor de directie. Zo hielp Manus hem geen wit voetje maar een groen voetje te halen. Nu gaan we binnenkort om tafel om alle kantoorartikelen 100% groen en verantwoord te maken en dat is mooi om samen te doen.

Bewustwording

In de gesprekken die Manus voert met zijn klanten gaat het steeds minder om bedrijfsrisico, reputatieschade of aansprakelijkheidsclaims maar echt om een gemotiveerde en oprechte vraag hoe je als bedrijf jouw ‘foodprint’ op deze aarde kan verbeteren. Misschien komt het omdat we privé ook steeds bewuster worden. Bij Manus thuis scheiden wij als gezin het plastic van het restafval en brengen we de luiers apart weg. We verbazen ons elke week hoe weinig restafval er eigenlijk overblijft en vooral over hoeveel plastic we gebruiken. Misschien daarom even dit stukje. Ik moest het gewoon opschrijven. Geïnspireerd en ook opzoek naar ‘groene’ kantoorartikelen? Vraag Manus om de GreenScan©. Misschien doet u het al hartstikke goed en dat is gewoon fijn om te weten. Zo niet dan verbeteren we samen uw inkoop. In deze tijd hoeft u er echt geen stuiver meer voor te betalen. Doen dus!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *